Egmond-Schoorl 2017

Zaterdag 25 maart 2017 : Egmond ad Hoef – Schoorl

  • Tijd: 10:55 – 17:20
  • Afstand: 23km 
  • Overnachting: VodF Onderweg
  • Weer: zonnig, maar met 10-12°C nog fris. Weinig wind.
Etappe1
Etappe1

<klik op een foto voor een grotere weergave of maak gebruik van de foto-carrousel onderaan deze pagina>

We parkeerden de auto, net als vorig jaar, weer in Egmond aan de Hoef, op een parkeerterrein aan de Duynmayerskroft aan een doodlopend zijweggetje van de Oude Egmonderstraatweg. Niet alleen één van de weinige plekken waar je tegenwoordig nog gratis een auto kunt neerzetten, maar – voor ons doel – ook redelijk strategisch gelegen.

Na ca 2 km verhard naar Egmond aan Zee gingen we aldaar het strand op voor een bijna 4 km lange strandwandeling naar Bergen aan Zee. Een stukje over het strand hoort er echt wel bij, zo vonden wij en we begonnen daar maar direct mee, want het tij was ’s morgens gunstig. Laag water loopt wel zo lekker.

Het strand bij Egmond
Het strand bij Egmond

Er lagen aardig wat aangespoelde zeesterren op het strand, hoewel het toch niet opvallend gestormd had de laatste dagen.

Zeesterren
Zeesterren

De duinenrij tussen Egmond en Bergen was op enkele plaatsen onderbroken. Dat is de laatste tijd een beetje mode: het zand krijgt zo meer vrij spel en het wordt allemaal wat dynamischer. Of dat met een dreigende zeespiegelstijging nou wel zo’n goed gekozen moment is…?

Opengewerkte duinenrij
Opengewerkte duinenrij

Het was heerlijk weer, zon en wind in de rug, maar aan het strand was het toch wel zo fris dat jas en onderliggende fleece-laag aan moesten blijven. Het weerhield vele andere mensen er niet van ons voorbeeld te volgen.

In Bergen aan Zee gingen we op zoek naar een terrasje. Een kopje koffie met wat lekkers ging er wel in. Dit ziet er toch niet verkeerd uit?

20170325_123038_1080p

Na deze inwendige versterking trokken we het achterliggende duingebied ten noorden van Bergen in. Hier liepen we heerlijk beschut en de jassen konden uit. De route die we hadden uitgestippeld leidde een klein stukje door het Noord-Hollands Duinreservaat, alleen toegankelijk met toegangsbewijs. Omdat we niet wisten hoe lang dat nodig zou zijn riskeerden we toch maar geen bekeuring en kochten keurig kaartjes via de app van MyOrder, Nog geen 500m verder verlieten we het duinreservaat… toch jammer van die €3,60. Volgende keer beter opletten of gewoon gokken…

We kwamen nu in de Schoorlse Duinen en volgden een stukje van de beroemde MTB-route. Er werd druk gebruik van gemaakt vandaag. We gaven alle tegemoetkomende sportievelingen ruim vrij baan. De sporen van de bosbranden van een paar jaar terug waren hier nog duidelijk waarneembaar.

Eenzame boom
Eenzame boom
Open duinlandschap
Open duinlandschap
Bijna weer op het strand
Bijna weer op het strand

Ter hoogte van de strandopgang bij paal 69 bogen we af in noordoostelijke richting en langzaam veranderde het vrij desolate landschap in wat meer vriendelijke ogende, bosrijke omgeving. Hoewel het eerste ook wel wat heeft, vinden we dat laatste eigenlijk toch wel mooier. Het bijkomende voordeel was dat we nu wat beschutter liepen en dat was mooi meegenomen.

We passeerden Groet deze keer onderlangs. Evenals in Schoorl is hier een zgn. klimduin. De route boog nu af naar het zuiden en na nog en paar kilometer over stevig op en neer gaand terrein bereikten we Schoorl.

Na een kort bezoekje aan de Jumbo gingen we op zoek naar ons overnachtingsadresje van Vrienden op de Fiets. Dat lag helemaal aan de buitenrand van Schoorl, tegen de weilanden aan. Gelegen aan een weg met de toepasselijke naam Onderweg bleek dat we zouden overnachten in een grote oude boerderij. We werden hartelijk ontvangen door gastvrouw Lineke en dronken – na de rondleiding door de boerderij – een heerlijk kopje koffie met een paaseitje. Ook gastheer Maarten kwam inmiddels thuis en sloot aan.

Na een korte opfrisbeurt op onze kamer (we hadden de koninginnekamer, mét eigen douche en toilet) reden we op de ons ter beschikking gestelde leenfietsen terug naar het centrum om een pizza te gaan eten bij de Italiaan. Het eten was goed, de ambiance wat minder.

Weer terug op de boerderij volgde een gezellige avond, samen met onze gastvrouw en heer en een stel fietsers dat hier ook logeerde. Even een stukje teleurstellend interlandvoetbal gekeken en wat over bijen en hun producten bijgeleerd. De gastvrijheid op dit adres was ongekend. Zo kom je het niet vaak tegen. Een adresje om te onthouden.

Foto-carrousel: klik op de eerste kleine cirkel en scrol dan verder>

Naar de terugweg >>>

Advertenties