Giggelberg

Donderdag 20 juli 2006: Giggelberg (1980m) en nog wat verder… (2100m)
Afstand:12,2 km– Gem.: 3,3 km/u – 930 hms

Het weer: zonnig en warm, ’s middags wat stapelwolkjes. 25-32˚C. Weinig wind. Luchtdruk@1170m: 892 mbar.

Startpunt van de wandeling van vandaag was de camping. Direct daarachter, aan de overkant van de Ötztaler Ache begonnen diverse wandelingen en wij kozen die naar de Giggelberg. Dat zou 2,5 uur moeten duren, maar wij rekenden op meer. Bovendien wilden we er nog een stukje aan vast plakken, als de conditie en het parcours  het toelieten.

We begonnen om ±10.45u. aan de klim en volgden de Dr. Knollweg (volgens de Kompass wandelkaart), een karrenspoor met grind en stenen, maar goed te lopen. In de eerste bocht passeerden we de zgn. Pestkapelle, die vervelende kapel die ons iedere ochtend om 6 uur (reeds) wekte met haar klokgebeier. Asocialen!

Daarna slingerde de weg zich middels vele haarspeldbochten (19) omhoog tot hij ons na zo’n 4,5km op een hoogte van 1680m had gebracht, 500m boven de camping (ruim10% dus). Via steile tussendoortjes waren sommige haarspelden af te snijden, maar wij wilden nog niet te overmoedig doen.
Bij voornoemd punt veranderde het parcours drastisch: nu werd het écht stevig klauteren en klimmen, van wandelen was eigenlijk nauwelijks nog sprake. Zelfs zo nu en dan een heus stukje glettersteig-achtig gebeuren met kabels, ijzeren pedalen en een trapje. Spannend en leuk om te doen, ondanks dat het hard werken was..

We pauzeerden natuurlijk wel weer geregeld, ook om van de uitzichten te genieten; het bleef tenslotte vakantie! Het was alles bij elkaar een stuk van nog geen kilometer, maar steeg van 1680 naar 1960m (30%!). Gelukkig liepen we grotendeels onder bomen, waardoor het ondanks de warmte goed te doen was. Desondanks dreven we van het zweet, maar we hadden voldoende vocht mee om dat weer aan te vullen.

In principe was het doel – de Giggelberg, een armzalig kot – bereikt, maar wij wilden eigenlijk hoger dan 2000m. Is toch leuker! Dus bakten we er nog een stukje aan: volgens de kaart nog “middelzwaar”, dus te doen voor ons. We liepen nog 400m verder, naar een met een kruis op de kaart gemarkeerde plaats. Dat bleek een klein beeld van OLH aan het kruis te zijn, op een paal en onder een afdakje, op exact 2100m (volgens de GPS). Hier stopten we om 13.15u met onze klim, rustten en aten er wat, keken nog even goed rond en vertrokken een ruim half uur later weer naar beneden. Kitty op een schoen zonder zool, later zou de ander ook sneuvelen.

Het grote nadeel van lopen is, is dat je omlaag ook gewoon moet werken! De klim deden we in – zuivere looptijd – in 1,5 uur (inclusief rusten 3uur), terug liepen we er net zo lang over, maar pauzeerden we wel minder. Om even na vijven waren we weer thuis. Op de camping was het erg heet, boven op de berg was het met slechts 25˚C best lekker. Met zere benen, maar voldaan keken we terug op een pittige, maar erg mooie wandeling.

Download de GPS-track of ga naar de Hauersee

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s