VZP Dieren – Loenen

Zaterdag 31 maart 2012: Dieren – Loenen
V: 11.55u – A: 16.45u – Afstand: 19.5(+3)km – Hoogtemeters: 235

Het weer: overwegend bewolkt, winderig en fris. NO4. 8-10⁰C.

We namen de bus – lijn 43 van Syntus  – van 11u28 richting Arnhem. Dat betekende alvast 1.5km warmlopen naar het eind van de Hoge Bergweg en daar bij de bushalte weer afkoelen. We stapten 25 min. later uit bij station Dieren, hier lag ook tevens het startpunt van deze etappe. Het was een beetje somber weer, heel af en toe viel wat lichte miezerregen en het was met 8-9gr. niet echt warm; de stevige wind  werkte ook niet bepaald mee om het aangenaam te maken. We liepen echter al snel het dorp uit, een stukje langs akkers en dan snel binnen de beschutting van het bos, hoewel dat ook maar relatief is, want in deze tijd van het jaar zit er natuurlijk nog niet veel blad aan de bomen. Met de GPSmap62s in de hand begonnen we aan de beklimming van de Carolinaberg, gelegen in een parkachtig bos met de naam Hof te Dieren. Boven op deze ruim 45m hoge berg kwamen 14 strakke beukenlanen uit bij een rondlopende bank, als waren het de spaken in een wiel. Heel apart. Op het bankje nuttigden we even een broodje en vervolgden daarna snel onze weg. We hadden inmiddels in de gaten dat het VZP kennelijk gemarkeerd werd met geel-rode strepen, dus zonder GPS zou het ook moeten kunnen. We daalden af en klommen weer naar dezelfde hoogte, waar we – in landgoed Hagenau – na 3.5km de Veluwezoom ATB-route kruisten. Die kenden wij wel en zouden we later deze week nog wel een keertje onveilig maken.

Via mooie bospaden bereikten we na 6.2km het hoogste punt van deze etappe (75m). We staken de Schaapsallee over en volgden een klein stukje het Eerbeekse Veldpad. Tot aan de oversteek van de Imboschweg liep de route voornamelijk over ruiterpaden en die waren ook nu weer door de knollen minder geschikt gemaakt als wandelpad. De droogte van de afgelopen tijd zal daarbij ook wel een rol gespeeld hebben. Om dit voor een deel te ontlopen, weken we even kort van de route af. Eenmaal voorbij Landal Coldenhove werden de paden weer beter begaanbaar en ook leuker. We volgden een tijdje de Coldenhovense beek, net als de beek bij de Loenense Waterval gekanaliseerd (hersteld, noemt het waterschap Veluwe het) met honderdduizenden paaltjes. Dat moest een heidense klus geweest zijn.

Na bijna 1.5km op de bodem van deze etappe te hebben gelopen (20m), bereikten we de mooie Loenermark. Onderdeel van de Oost-Veluwse stuwwal, dus het klimmen begon nu weer. Bovenop de eerste klim waren we toe aan een eetpauze en bij gebrek aan een bankje deden we dat zittend in het gras, uitkijkend over het mooie landschap. Het weer was inmiddels aan de beterende hand en af en toe piepte zelfs de zon door de wolken. Zag het er allemaal net iets minder somber uit.

We vervolgden met nieuwe energie onze weg boven langs de stuwwal, op grens van bos en heide. Eenmaal weer in het bos liepen we onderlangs om de Trapjesberg heen. Na 16,5km arriveerden we bij de schaapskooi, waar de kudde net de stal werd ingejaagd. Bleek dat de 150-koppige kudde dit voorjaar met 166 lammetjes voor een ruime verdubbeling had gezorgd!

Nu was het nog maar een kleine 3km door het Loenense bos alvorens we Loenen binnen liepen. Terug lopen naar ons vakantiehuisje was vanaf hier nog een dikke 4km, waarvan een groot deel langs de drukke Beekbergerweg, en daar hadden we nu even geen zin meer in. Omdat we nog wat vroeg waren voor de bus, hadden we tijd genoeg om bij de plaatselijke Spar eerst nog wat inkopen te doen (heerlijke notenontbijtkoek hebben ze daar!). Daarna 2 haltes met lijn 43 tot aan de Hoge Bergweg en dan nog 1.5km rustig uitlopen, waardoor het totaal voor vandaag toch op een voor ons doen respectabele  22.5km uitkwam.

Download de GPS-track

Naar de volgende etappe>

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s