VZP Hoenderloo – Arnhem

Donderdag 5 april 2012: VeluweZwerfPad  Hoenderloo-Arnhem
V: 12.55u – A: 17.15u – Afstand: 20.9(+3)km – Hoogtemeters : 145

Het weer: overwegend bewolkt. NO3. 10-12⁰C.

Het eerste stuk vandaag was gelijk aan het laatste stuk van de vorige etappe: met openbaar vervoer naar Hoenderloo centrum. Aldaar aangekomen staken we de Apeldoornseweg over en liepen recht op de kassa van het Nationaal Park de Hoge Veluwe af. Tweemaal €8,20 a.u.b., om een stukje van 13km te mogen wandelen in de natuur die van ons allemaal is. Maar goed, het Veluwe Zwerfpad loopt nou eenmaal door dit NP (zelfs 3 etappes!) en een echt alternatief konden we niet vinden. Door het Deelerwoud aan de oostkant van de Delenseweg zou mooi zijn, maar daar schijnen hele stukken helemaal niet toegankelijk te zijn. Dus – hoewel tegen onze principes – toch maar betalen. €1,50 – zoals bij de Amsterdamse Waterleiding Duinen – zou niet onredelijk zijn, maar die “gratis” witte fietsen moeten natuurlijk ook ergens van betaald worden… én ze beloven hier van alles aan klein en grof wild, dus wie weet!

De voor vandaag beloofde zon leek voorzichtig door te breken, de wind hadden we in de rug en tussen de bomen was het best aangenaam wandelweer. Van dat laatste hadden we al gauw geen profijt meer want na de eerste 1.5km liepen we een 8-tal kilometers over een grote open heide- en grasvlakte. Slechts hier en daar een boompje, een enkel meertje, goudgeel gras, heel veel gras en hoog boven ons het gezang van een leeuwerik. Niet heel erg enerverend wandelen hier, niet in het minst door de lange, vrij rechte, brede, mulle zandpaden. In geen velden of wegen andere wandelaars te bekennen, wel af en toe een verre fietser en hoog boven ons nog steeds het gezang van die leeuwerik. De zon had steeds meer moeite om door de wolken te breken, de noordoosten wind stond straf over de vlakte en de sporadische bankjes nodigden niet erg uit om te pauzeren. Bankjes zonder rugleuning, dat kon er zeker niet af voor die prijs! Maar om ook iets positiefs te zeggen: de route was uitstekend gemarkeerd met  de inmiddels bekende geelrode strepen op mooie groene metalen paaltjes.

Na de 8km over de vlakte mochten we ter hoogte van de zogenaamde Zwarte Bergen weer door bosgebied wandelen. Vinden we toch leuker. Ook hoorden we nu weer allerlei vogelgefluit. Er zaten hier veel vogels van allerlei merken. Zo zagen we verschillende keren een bonte specht, veel vinken en mezen. Daarmee hield onze vogelkennis wel zo ongeveer op. Toch maar eens een studie maken van vogelgezang en verentooi.

Kennelijk was de route hier onlangs gewijzigd want trouw de markering volgend weken we twee keer behoorlijk af van onze GPS-track (bron:gpstracks.nl). En liepen we vlak langs de rand van vliegveld Delen. Wel een heel mooi stukje hier, maakte weer een hoop goed alvorens we bij Schaarsbergen het Nationaal Park verlieten. Langs Droompark Hoge Veluwe en onder de snelweg A12 door kwamen we in landgoed Schaarsbergen. Even pauzeren op een bankje, mét rugleuning, daarna over een stukje heide en langs het monument voor Nederlands eerste slachtoffer van de luchtvaart (dat dat bestaat!). Vervolgens door de betere buurt van Schaarsbergen en aan de overkant van de Kemperbergerweg het bos weer in. Ook hier vroegen de rechte en brede ruiterpaden er weer om van de route eventjes af te wijken en dat deden we dus maar weer, want wandelen is alleen leuk als het leuk wandelen is….

Na het oversteken van de brede Schelmseweg kwamen we in Arnhem en op wat bekender terrein, bekend van de Hel van Wageningen. We wandelden verder verhard, maar desondanks toch leuk, langs kasteel Zijpendaal en door het fraaie stadspark Sonsbeek. Even een tandje terug wegens dreigende opkomende kuitkrampen. Na bijna 5,5 uur wandelen bereiken we om 17u15 centraal station Arnhem. Hier moesten we even zoeken naar het busstation en na dit eenmaal gevonden te hebben stapten we in de eerste de beste gelegenheid richting huis en dat was niet de snelste: bus 43 deed er 5 kwartier over, via Dieren. Tientallen haltes later – maar zonder te hoeven overstappen –stapten we om half 7 uit op de Hoge Bergweg. De kilometerprijs van het OV is wél een stuk lager dan de wandelprijs in het NPHV!

Download de GPS-track

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s