VZP Loenen – Hoenderloo

Maandag 2 april 2012: VeluweZwerfPad  Loenen-Hoenderloo
V: 10.15u – A: 15.55u – Afstand: 20.5(+1.5)km – Hoogtemeters : 195

Het weer: half bewolkt. Weinig wind. 12-14⁰C.

Vandaag begonnen we net als gisteren met 1.5km naar de bushalte. Deze keer namen we echter niet de bus, maar staken aan het eind van de Hoge Bergweg de Beekbergerweg over en liepen het Reeënbergbos in. Het officiële startpunt van deze etappe lag in Loenen, maar als we nu schuin afstaken richting de Loenense Beek (of Vrijenbergspreng?) zouden we kort na de kleine waterval uitkomen op de route. We misten dan het eerste 1.6km lange stuk van, maar dit was vast een even mooi – hoewel voor ons bekend – alternatief.

Na passage van de bron van de spreng moesten we linksaf, staken de Groenendaalseweg over en liepen meteen weer het bos van de Loenermark in. Geheel in stijl over een leuke single track lopend kwamen we al gauw op de Veluwezoom ATB-route uit die hier over een breed en nu erg mul pad de grens van bos en hei volgde. Slechts een smalle strook was nog redelijk befietsbaar  en dus ook bewandelbaar; er werd vandaag toch nauwelijks gefietst hier… Na zo’n 2.5km verlieten we het voor ons bekende ATB-parcours en liepen we over mooie paden – geen bankjes, dus even rusten en eten op een boomstam  – door het Ramenbergbos tot weer aan de Groenendaalseweg. Deze linksaf kort volgend staken we de A50 over naar de Woeste Hoeve aan de oude Arnhemse weg. We hielden halt bij het monument en om het even op ons te laten inwerken. Dat doe je als wandelaar toch veel eerder dan als fietser, dan rij je er meestal gewoon langs.

Het was vandaag een stuk aangenamer wandelweer dan tijdens de eerste etappe: er stond amper wind en de zon deed goed zijn best. De jassen konden al gauw uit. Na een paar honderd meter linksaf de Woeste Hoefweg op en na weer een paar honderd meter rechtsaf de boswachterij Ugchelen-Hoenderloo in. Ook dit fraaie stuk bos was voor ons niet geheel onbekend: we fietsten hier al vaker doorheen, al of niet het officiële parcours van de ATB-route Apeldoorn volgend. Je mag hier in de bossen naast wandelen gelukkig bijna overal ook vrij fietsen op wegen en paden, dus daaraan voelden we ons niet altijd gebonden. Wij fietsen namelijk altijd heel vriendelijk en houden altijd rekening met wandelaars; die zie je op een doordeweekse dag en zeker in dit jaargetijde bovendien toch bijna niet. Dat we hier door het landgoed met de naam Varenna liepen, wisten we echter niet.

Na een paar km staken we de Krimweg over het Schenkenshulse bos in (wisten we ook niet, wel dat er ergens een Geocache met die naam moest liggen). Na weer een paar km staken we de Miggelenbergweg over en liepen het bos met dezelfde naam in. Ook weer een mooi bos, maar de paden waarover we hier moesten wandelen waren niet bepaald spannend: van die brede, rechte ruiterpaden weer. We waren dan ook zo vrij om hier even van de route af te wijken en aan de hand van de TopoNL kaart in de GPS een alternatief te zoeken. Bleek wel wat minder recht-toe-recht-aan, maar door het mulle zand ook erg onbegaanbaar.  Met een omtrekkende beweging rond de Miggelenberg en het gelijknamige Landalpark, liepen we – over Brouwersweg en Oude weg – langs landerijen uiteindelijk recht op Hoenderloo af. We waren nog wat vroeg voor de bus – meer dan een half uur – dus besloten we de tijd nuttig te besteden door een bezoek te brengen aan de Spar supermarkt in het centrum. Was dat maar vast gebeurd.

De bus (108s) was keurig op tijd en bracht ons naar halte Centraal Beheer (wat schuift dat?) in Apeldoorn, waar we na nog geen kwartier wachten overstapten op de 43 richting Arnhem. Vanaf halte Hoge Bergweg mochten we dan weer de bekende 1.5km uitlopen, zodat het totaal voor vandaag op 22km uitkwam. We waren wel weer moe, maar ook zeer voldaan. Was een mooie etappe, met bovendien erg fraai weer.

Download de GPS-track

Naar de volgende etappe>

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s