2012 Aveyron

Franse Valleientocht

Wandelen in de Aveyron – mei 2012

Door een artikeltje in OpPad (2010?) waren we geattendeerd op een geheel verzorgd wandelarrangement in het departement Aveyron in Zuid-Frankrijk langs zeven, geheel verschillende, accommodaties van Nederlanders en Belgen. Mensen die zich hebben verenigd in het zgn. Aveyron-Initiatief en gezamenlijk deze wandeltocht – in verschillende varianten – hebben opgezet en onderhouden. Volpension, lunchpakketje, bagagevervoer en wandelroutes met GPS-tracks. Leek ons een waardige opvolger van de Sächsische Schweiz van vorig jaar. Een weer eens heel andere streek, waar het – i.v.m. de temperaturen – alleen goed wandelen is in voor- en naseizoen. Wij boekten voor begin mei en dat bleek geen verkeerde keus.

HEENREIS per auto in 2 dagen

Zondag 29 april 2012: Heemstede – Beaune
V:09.00 – A: 17:50 – ca.800 km > Hotel Ibis La Ferme aux Vins

Toen we vertrokken was het regenachtig en winderig, het leek wel herfst. Dat zou na passage van de Luxemburgs-Franse grens veranderen. De zon kwam steeds meer tevoorschijn en het werd kraakhelder. De zacht glooiende heuvels met groene akkers afgewisseld met geel bloeiende koolzaadvelden zorgden voor een heus vakantiegevoel. Toch zat er nog wel af een toe een stevige bui tussen, waarvan we de loodgrijze regen uit donkere wolken zagen neerkomen op de velden. Gelukkig konden we deze steeds net op tijd ontwijken.Het was niet erg druk op de wegen, alleen voor de tankstations in Luxemburg was sprake van enige filevorming, maar deze lieten we links liggen. Door constant een snelheid van 110 km/u aan te houden hielden we het – dure – benzineverbruik redelijk binnen de perken (1:14).
’s Avonds hingen we in het oude centrum van Beaune een uurtje de toerist uit. We kenden het al van onze fietsreis naar Narbonne in 2003, maar te voet is toch anders. Het bleef een aardig stadje met zijn opvallend geglazuurde daken, de kathedraal Nôtre Dame en onmiskenbaar het centrum van de wijnbouw in Bourgondië. Ook veel eetgelegenheid in het centrum, maar wij vonden er geen aantrekkelijk genoeg. Binnen zag het er vol en krap uit en om nou met deze temperaturen buiten te gaan zitten eten, zagen we niet zitten. Na driemaal een vergeefse poging gewaagd te hebben om ergens geld uit een muur te trekken, waarvan het eenmaal tot onze grote schrik er even op leek dat onze Rabocard voorgoed was ingenomen door het apparaat, dropen we af naar ons hotel. Daar was het eten redelijk, niet goedkoop, maar we konden er wel ruim zitten.

Beaune

Maandag 30 april 2012: Beaune – Le Mas des Eglantines
V:10.00 – A;18:00 – ca. 575km

Na een redelijk ontbijtbuffet vertrokken op een mooie Koninginnedag in Nederland voor de tweede etappe. Ook hier was het weer goed en ook vandaag was er nergens veel verkeer op de wegen. Dat laatste vermoedelijk omdat de Fransen wegens 1 mei een lang weekend vrij waren. Het schoot dan ook lekker op, zelfs op de 130km N- en D- wegen tussen de A6 (Dijon-Lyon) en de A71 (Orléans-Clermont-Fd) reed het goed door. We hadden voor deze iets langere route via Luxemburg, Metz en Nancy gekozen omdat we nooit meer over Parijs wilden. Dit reed tenminste lekker door en bijkomend voordeel was dat er tot Nancy en na Clermont-Fd geen tol betaald hoeft te worden. Alleen nog voor het Viaduc de Millau, maar dat was het dan ook waard. Een mooi en indrukwekkend bouwwerk, waarvoor we zelfs een foto-stop inlasten.
Tussen Clermont-Fd en Issoire reden we enige tijd in flinke regenbuien, maar nadat we de hogere gedeelten van het Centraal Massief achter ons hadden gelaten klaarde het plotseling op. Op de Col de la Fageole (1107m) was de temperatuur in de regen gedaald naar slechts 7⁰C. Rechts zagen we de besneeuwde toppen van Le Mont-Dore liggen: we kwamen in bekend terrein (Fietsronde Centraal Massief 2010). Na de Col de Issartets (1121m) zakten we langzaam af naar Millau.
Tijdens voornoemde foto-stop bij het viaduct scheen de zon nog, maar boven het gebied waarin wij moesten gaan wandelen zag de lucht onheilspellend grijs. Koud van de snelweg af begon het dan ook te regenen en dat hield niet meer op totdat we, na een uur kleine kronkelweggetjes – met dank aan de GPS – gearriveerd waren op ons eerste adres.

Viaduc de Millau

Aankomst Le Mas des Eglantines (590m):
Hier werden we hartelijk ontvangen door Chris en Hilde Verbeke, de enige Vlaamse eenden in de bijt van het Aveyron Initiatief. Na een welkomstdrankje konden we ons opfrissen op onze mooie kamer zodat we om 8 uur als herboren aan konden schuiven aan een prima diner. Hilde had ontzettend haar best gedaan op een menu bestaande uit walnoten-roquefort quiche, gekonfijte eend en citroenijs. Alles smaakte ons voortreffelijk.
Het diner vond plaats in de grote kamer met – als het niet zou regenen – fraai uitzicht op de omgeving en waar de houtkachel volop brandde. In gezelschap van twee jonge Franse echtparen met elk een – niet te lastig – kind werd het een gezellige avond, ondanks de toch wel aanwezige taalbarrière. Het ene stel, waarvan hij postbode was, sprak geen woord over de grens; het andere stel, informatica-werkers, probeerde wel wat in het Engels. Chris en Hilde deden hun best om iedereen bij de gesprekken te betrekken; Frans spreken was voor hen geen enkel probleem, wij moesten het meer van luisteren hebben.
Le Mas des Eglantines was een enorm grote, fraai opgeknapte, oude boerderij met blauwe luiken. Het had verschillende gastenkamers en overal hingen schilderijen in aansprekende kleurzettingen van de hand van onze gastheer, waarvan sommige in ons interieur niet zouden misstaan.
Voor het slapen gaan stelde Hilde ons gerust: dit was de laatste regen, vanaf morgen zou het voorlopig goed weer zijn… welterusten!

Le Mas des Eglantines

Naar de eerste etappe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s