TVP Amerongen-Lienden

Dag 2. Zondag 28 april: Amerongen – Lienden (bij Rhenen)
26.0km (toetje 4.5km) – V09u30 – A17u00 @VF Marsdijk 16, Lienden

Weer: Half-licht bewolkt. Weinig wind. 13°C.

Amerongen - Lienden
Amerongen – Lienden

’s Morgens om half negen werd ons ontbijt gebracht, geheel vegetarisch, maar mét een eitje. Was prima verzorgd, daar zouden we een eind mee komen. Achteraf toch geen slecht adresje en zo’n apart gedeelte is ook wel lekker, eigenlijk.

Via het oude centrum van Amerongen liepen we eerst weer terug naar het TVP. Over landgoed Zuylestein met een omtrekkende beweging naar de dijk en zo vervolgens weer Amerongen in, langs het gelijknamige grote en mooie kasteel dat we uitgebreid bewonderden, Vervolgens onder het plaatsje door over een leuk wandelpad op de grens van bos en polder. Hier even een “pleisterplaats” gezocht om irritatie door een schurende broek even af te plakken met Reskin (goed spul!). Kort daarna ploften we neer op een bankje voor een broodje, heerlijk in de zon, genietend van het uitzicht.

Kasteel Amerongen
Kasteel Amerongen

Iets verder langs dit pad stond een enorme stellage, een uitzichtpunt van waaruit je een mooi zicht had op de Amerongse Bovenpolder. Volgens de documentatie een paradijs voor vogelspotters. Zo zou hier o.a. de kluut voorkomen, die wij dan ook duidelijk meenden te horen roepen. Tegenover een stel passerende fietsers deden wij ons voor als ware vogelkenners en bevestigden hun vraag of dat de kluut was, die je hoorde! Tenslotte kennen wij heus wel een paar vogels, inmiddels…

Amerongse Bovenpolder
Amerongse Bovenpolder

Na 8km staken we bij Elst de N225 over en liepen nu een groot stuk door de bossen en over de heuvels van de Utrechtse heuvelrug. Er waren veel racefietsers op de weg (toertocht Driebergen) en ook aardig wat mountainbikers in de bossen. Niet storend, je hoort wel eens anders! Het was hier best aangenaam, de jassen konden dan ook al gauw uit. Op kilometer 12 vonden we ons tweede bankje, heerlijk uit de wind en in de zon en met uitzicht over een weide en in de verte Elst. Mooie picknickplek!

Heerlijk bankje in de zon
Heerlijk bankje in de zon

Na het oversteken van de N416 kwamen we in een heel apart landschap terecht, een beetje buitenlands aandoende vallei, te midden van Konikpaarden: bleek later Plantage Willem III (van vroegere tabaksteelt)/Remmerdense Heide te zijn. Erg mooi en door de beschutte ligging ook best warm hier.

IMG_0120_resize
Plantage Willem III

Hierna kwamen we in een wat drukker door dagjesmensen bezocht bosgebied. Kennelijk een gevolg van het fraaie uitzicht dat je hier had over de Gelderse Vallei en op Ede. Dat duurde niet lang, al gauw werd het weer rustiger en na nog een laatste pauze liepen we Rhenen in. Richting AH om voedsel voor vanavond te kopen. Dat was tenminste het plan, want we zaten straks op de Marsdijk in Lienden (ons tweede VF-adres) een beetje te ver van alle eetgelegenheden af: zowel Kesteren als Rhenen lagen op ca. 3km en dat is voor wandelaars net iets te veel van het goede. De super hadden we gauw gevonden (gps!) maar die bleek – nog – gesloten. Het was dan ook nog geen 4 uur. In afwachting daarvan dan maar even een terrasje gepikt bij Tante Loes, schitterend gelegen aan de Neder-Rijn, vlak onder de dominante kerktoren van Rhenen. Een populaire uitspanning kennelijk, want het zat goed vol. Toch was de bediening vlot en de koffie met appelgebak smaakte ons prima. Wel verdiend!

Rhenen
Rhenen

Na vieren bleek de AH echter nog steeds gesloten en dat zou ook zo blijven. Blijkbaar doen ze hier niet aan koopzondagen. Er zat niet veel anders op dan toch maar richting overnachtingsadres te lopen, via de grote brug naar de overkant van de rivier. Zoals gezegd nog bijna 3 km. Het zou niet gek zijn als we straks een paar fietsen konden lenen…

Aangekomen op Marsdijk 16 (b)leek er niemand thuis te zijn, tenminste er werd na een paar keer aanbellen niet gereageerd. Gelukkig hadden we een 06-nummer en na dit gebeld te hebben, bleek dat er in de stal iemand aanwezig moest zijn (ook een gast) die ons de weg zou wijzen. Die hadden we al rap gevonden. Het was de mannelijke helft van een stel uit Noordwijk dat hier met hun paarden logeerde. Hij wees ons zeer vriendelijk ons slaapvertrek en de gemeenschappelijk ruimte. De laatste was ingericht met zithoek, eethoek en keuken met o.a. een magnetron en een koelkast gevuld met… magnetronmaaltijden! En toetjes, zakken met soep, allerlei drankjes, koeken, kortom: eetprobleem opgelost!

IMG_0142_resize
Ons huisje onder aan de Marsdijk

Nadat ook de vrouwelijke helft van het paardenstel tevoorschijn was gekomen namen we uitgebreid de tijd voor een kennismakingsgesprek; ook de échte gastvrouw kwam ondertussen even langs. Daarna lekker op ons gemak douchen; we hoefden toch niet meer weg. De magnetronmaaltijden waren niet super lekker (Aldi), maar wij waren er gelukkig mee. Nog even een kopje koffie gedronken en toen moest ‘Yemrev Kiekt’ zo nodig nog even met zijn camera op stap.

Rondom een grote plas waren misschien leuke plaatjes te schieten bij avondlicht. Geen vogelkiekjes, wel de zon die mooi rood leek onder te gaan. Dat ging ineens in rap tempo, zodat een sprintje trekken op zoek naar een aardige voorgrond noodzakelijk was, maar niet voor niets! Na nog wat experimenten met het ‘blauwe uurtje’ koelde het plots snel af en werd het de hoogste tijd om weer naar binnen te gaan.

Nog uitvoerige gesprekken gevoerd met onze medegasten en ook gastvrouw en –heer kwamen nog even langs voor een praatje. Daarna de kooi maar eens opzoeken en hopen dat de regen die voor vannacht en morgenochtend werd voorspeld een beetje mee zou vallen…

 

Download GPS-track>

Naar de volgende etappe >

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s