TVP Maarn-Amerongen

Dag 1. Zaterdag 27 april: Maarn – Amerongen
26.2km – V10u40 – A16u50 @VF Holleweg31, Amerongen.

Weer: Half bewolkt, droog, frisse wind N4. 10-11⁰C.

Maarn - Amerongen
Maarn – Amerongen

Met de auto naar de P+R van Maarn gereden, de plaats waar we vorige keer waren geëindigd. We liepen onder de snelweg door de Maarnse Bossen in, waar het zonnetje door de bomen op het frisse groen viel. De winter had dit jaar erg lang geduurd en ook het voorjaar was en is nog steeds frisjes, zodat de natuur pas nu een beetje begon te ontwaken. Na amper 4 km lopen, zaten we al aan de eerste koffie met appeltaart (met slagroom) in Chalet Helenahoeve, een fraai in de Kaapse Bossen gelegen uitspanning. Wel binnen, want het was bepaald nog geen terrasjesweer! Dit was tevens een mooie gelegenheid om een stel ons achtervolgende Trekvogelpadgangers af te schudden.

Chalet helenahoeve in de Kaapse Bossen
Chalet Helenahoeve in de Kaapse Bossen

Na deze opsteker liepen we al snel Doorn in, waar we muzikaal werden onthaald door een kleurig uitgedoste trottoirband die ter ere van de verjaardag van onze toekomstige koning WA vrolijke deuntjes stond te toeteren. Na het rondje om de Maartenskerk was ineens het TVP onderbroken door werkzaamheden en moesten we zelf m.b.v. de GPS een weg terug naar de track zoeken. Dat was geen al te groot probleem en al snel zaten we weer op koers en liepen de open vlakte in tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Lekvallei. Op zich is wandelen door agrarisch poldergebied voor de afwisseling niet onaardig, maar hier moest dat langere tijd over soms best wel drukke asfaltwegen, zoals bv. de Langbroekerdijk. Bovendien was het hier door de stevige noorderwind een stuk frisser dan in de bossen. Desondanks was er veel te genieten: prachtige boerderijen, bloeiende heesters en fruitbomen, klepperende ooievaars en dat alles onder mooie Hollandse wolkenluchten.

IMG_0011_resize
Hollandse luchten boven de Langbroekerdijk

Vlak na Langbroek maakten we een kort lusje door een klein bosperceel bij kasteel Wallenburg; vlak daarna, voorbij de toegangspoort van landgoed Groenesteyn staken we de weg over en gingen via een paar smalle bruggetjes tussen een wilgenbos door de smalle bosstrook van landgoed Sandenburg in. Het was niet veel, maar dit gaf toch iets beschutting tegen de wind. Al gauw liepen we echter – tot aan het gehucht Darthuizen – weer vol in de wind. Het viel niet mee om hier een aangename plek te vinden om even iets te eten…

Lente in Darthuizen
Lente in Darthuizen

Na Darthuizen werd het weer wat aangenamer, want we moesten nu door landgoed Broekhuizen, een prachtig parkachtig bos, een fraaie combinatie van natuur en cultuur, waar we veel vogels hoorden fluiten. In het park verlieten we het TVP en volgden een eigen route via Leersum naar Amerongen, omdat anders de eerste etappe wel erg lang zou worden (en de tweede een beetje te kort). In Leersum maakten we nog even tijd om op een bankje aan een vijver in een parkje wat te rusten en te eten. Bovendien moesten we wat tijd rekken omdat we anders te vroeg bij ons Vrienden-op-de-Fiets-adresje aan zouden komen. In de zon en uit de wind was het hier gelukkig best uit te houden!

Landgoed Broekhuizen
Landgoed Broekhuizen

Na deze tweede eetpauze van de dag werd het tijd om deze eerste etappe af te maken. Langs de Rijksstraatweg (N225) liepen we naar Amerongen, eerst naar de Jumbo om proviand te kopen, vooral voor morgen (zondag). Vervolgens nog een paar honderd meter naar ons overnachtingsadres aan de Holleweg. We hadden hier de beschikking over een apart gedeelte, een soort aanbouw-tuinhuisje, voorzien van alle gemakken als TV(-tje), stereo, zithoekje, keukentje, koffie, thee. Onze in eerste instantie wat afstandelijke gastvrouw stelde zich van de schrik (?) niet eens voor. De gastheer zagen we helemaal niet. Ook goed. Gelukkig was de douche oké en nadat we ons hadden opgefrist liepen we als herboren richting het oude centrum van Amerongen (leuk, met tabaksmuseum), waar de meeste horeca zat. Het werd vandaag de chinees Bamboo City, waar we aanschoven aan het warme buffet en dan weet je het wel: dan eet je weer meer dan goed voor je is.

Eenmaal terug in ons tuinhuisje mochten eindelijk de wandelschoenen uit en kregen de voeten de broodnodige rust… tot morgen. We hadden naast vermoeide voeten wel wat lichte spierpijntjes hier en daar, maar verder mochten we niet klagen. Dank zij het voorbereidende werk in Beekbergen en de AWD?

Download GPS-track>

Naar de volgende etappe >

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s