Schluchtensteig -1

Zondag  4 mei: Schluchtensteig etappe 6 = Wehr-Todtmoos
23km – hm: 1060 op/595 af – V10:40-A17:30

Weer: half tot vrijwel onbewolkt, zw-matige wind N, 6-12 grC

 

 

 

 

 

 • Klik op bovenstaande thumbnail voor het routekaartje van deze etappe (terug met pijltje naar links)
 • Kleinere foto’s zijn in groter formaat te bekijken door er op te klikken (terug met kruisje linksboven)

We nemen bus 7320 naar Wehr, die om 09:14 vertrekt van het busstation in Todtmoos. We reizen hier gratis met het OV, zit bij de prijs inbegrepen! Via het Wehradal arriveren we een half uurtje later in Wehr, waar we één halte na het zwembad uitstappen om daar te beginnen met onze eerste etappe van de Schluchtensteig, teruglopend naar Todtmoos.

Bus Bahnhof Todtmoos
Bus Bahnhof Todtmoos

We beginnen op 350m hoogte en moeten uiteindelijk naar een hoogste punt van 900m. De eerste 2 km gaat zo goed als plat langs de Wehra, hier een rivier van zo’n meter of 10 breed. De weg gaat het plaatsje uit en waar hij ophoudt, staan we voor een muur van een stuwmeertje. Er  volgt een 30m lange trap omhoog en zelfs met slechts een graadje of 7 krijg je het dan toch warm. Puffend trekken we boven onze jacks uit en lopen verder de rest van de dag zonder jas.

Na weer 800m vlak beginnen we dan wat serieuzer te klimmen over een brede bosweg. Als we daar vanaf moeten en een single track opgestuurd worden gaat het ineens even echt steil omhoog (20-25%) en binnen een kilometer zitten we al opruim 650m. Het is nu een hele tijd een vrij spannend paadje op en neer, af en toe passeren we een bergbeekje via een brug of gewoon er doorheen lopend.

Het is hier werkelijk knalgroen van het nog frisse voorjaars loof aan de gigantisch hoge bomen. Doet gewoon zeer aan je ogen. Als we zo’n twee uur onderweg zijn komen de eerste tegenliggers, zondagswandelaars die de route wél de goede kant op lopen. Het worden er steeds meer, niet dat het echt hinderlijk is… en na verloop van tijd houdt het ook wel weer op.

Aan het eind van de single track komen we uit op de weg van Todtmoos naar Wehr en steken deze over op een plek waar de rivier behoorlijk wild is. We vervolgen de Steig aan de andere kant en klimmen steil omhoog langs een wild stromend zijriviertje.

De verloren hoogtemeters worden binnen korte tijd weer ruimschoots goedgemaakt. Onderweg laten we nog even een mountainbiker passeren, met zijn fiets op zijn nek: hij vindt kennelijk 15-20% op een keienpad ook te gek. We blijven nu gemiddeld ongeveer op hoogte, maar dat wil dus niet zeggen dat het vlak is, het gaat echt nog wel behoorlijk op en neer. Soms een brede bosweg, soms smalle richeltjes waarover sommige waaghalzen ook denken te kunnen mountainbiken. Eén stuurfoutje over een boomwortel en je ligt tientallen meters lager! Na 16km bereiken we zo Todtmoos-Au, waar een fraai kapelletje staat, maar waar verder niets te beleven valt.

Aan de overkant van de  L148 en de Wehra gaan we het bos weer in en klimmen over 3km een 200m omhoog naar ruim boven de 900m. Geen moeilijk pad, maar we beginnen het alsmaar omhoog lopen toch wel zo langzamerhand te voelen. Aan het eind van de klim treffen we een bankje in de zon aan de rand van Schwarzenbach, een leuk, klein plaatsje te midden van glooiende, groene weiden. We genieten van het uitzicht en eten ondertussen een laatste broodje.

Schwarzenbach
Schwarzenbach

De laatste 3 km naar Todtmoos gaan geleidelijk omlaag naar ca. 8oom, maar we zijn moe en het worden nog lange kilometers. Om 17:20 staan we bij de kerk en moeten dan nog 50m omhoog naar ons vakantiehuis, alwaar we 10 min later arriveren.

De eerste etappe van de Schluchtensteig zit in de knip, maar het was geen gemakkelijke. Op het platte is 23km al niet weinig, maar daar loopt het wel een stukje vlotter. Al dat klimmen en dalen kost toch wel veel tijd.

Download de GPS-track

Naar Schluchtensteig -2>>

Advertenties

2 Replies to “Schluchtensteig -1”

 1. Hallo Kitty en Dick,
  Wat een mooie wandelverhalen hebben jullie!
  Nu ben ik mij aan het oriënteren op de Schluchtensteig en zou deze graag met onze kinderen willen lopen. Zij zijn 8, 10 en 13 jaar, dus de dagetappes dienen veel korter te zijn dan de vaste etappes die ik op internet kan vinden. Kunnen jullie, op basis van jullie ervaringen in 2014, aangeven of deze ook relatief makkelijk in te korten zijn en of er voldoende overnachtingsmogelijkheden zijn? Ik denk niet dat we met de tent gaan, omdat je dan meteen erg veel bagage en dus grote rugzak nodig hebt.
  Ik ben benieuwd naar jullie reactie en ga nog even verder lezen op jullie site.

  1. Hai Florieke,
   Allereerst dank voor je compliment. Het is een prachtige route, maar wat ik me ervan herinner is dat de etappes niet makkelijk in te korten zijn. Zoals wij ze gel;open hebben, waren begin- en eindpunt steeds goed bereikbaar met het OV, maar tussendoor kwam je weinig voorzieningen tegen. Over overnachtingsmogelijkheden kunnen ze je op de website https://www.schluchtensteig.de/ vast verder helpen.

   Groet, Dick

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s