Schluchtensteig -4

Zaterdag 10 mei 2014: Schluchtensteig etappe2 = Wutachmühle-Schattenmühle
12.9km – hoogtemeters: 350 op/250 af – V09:55-A15:45

Weer: wisselend bewolkt, matige wind, droog. 10-16grC.

Wutachmühle-Schattenmühle

 

 

 

 

  • Klik op bovenstaande thumbnail voor het routekaartje van deze etappe (terug met pijltje naar links)
  • Kleinere foto’s zijn in groter formaat te bekijken door er op te klikken (terug met kruisje linksboven)

Vandaag de koningsetappe (zeggen ze), in principe van Blumberg naar Schattenmühle(20 km) , maar wegens het OV korten wij die in tot 13 km en vertrekken vanaf Wutachmühle. In de weekeinden rijdt er namelijk geregeld een bus tussen deze twee punten heen en weer, het is dan ook het meest toeristische deel van de Schluchtensteig. Dat merken we gelijk als we onze auto (45 min aanrijtijd) parkeren op Wanderparkplatz Schattenmühle. Er  staan al een tiental auto’s; de meeste wandelaars vertrekken echter lopend in verschillende richtingen. Wij – en een tiental anderen – pakken de bus van 09:30u naar Wutachmühle. Daar beginnen we om 5 voor 10 met de wandeling. Iedereen loopt een andere kant op, maar wij hebben de GPS en hoeven dus niet te zoeken.

Wutachmühle
Wutachmühle

Met de etappe van vandaag wordt in folders en op internet geadverteerd als zou dit de koningsetappe zijn. We hebben plaatjes voorbij zien komen van trappen, staalkabels, watervallen en spectaculaire rotspartijen. Het was inderdaad een mooie en afwisselende wandeling door de kloof van de Wutach, maar afgezet tegen wat we al gezien hadden, viel het toch wat tegen. Er zaten twee watervalletjes in, een paar bruggetjes, een paar trapjes en staalkabels, maar niks spectaculairs en het waren echt de krenten in de pap, want grotendeels waren het toch vrij tamme paadjes die vooral spannend waren doordat het gisteren nogal geregend had. De Lotenbachklamm zou de Wutachschlucht in het klein zijn, maar die 1300 meters waren wél  allemaal spectaculair.

De hoogtepunten Van de Wutachschlucht in een korte diashow:

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

 

Door die mooie foldertjes, het voorspelde mooie weer én de Wanderbus die in de weekeinden af en aan rijdt, was het vandaag duidelijk drukker dan de andere dagen. Nog nét niet vervelend. We doen het in het begin rustig aan en laten de meesten gauw voorbij gaan; later halen we ze weer in en dat herhaalt zich nog een paar keer, zodat we steeds de zelfde mensen zien. Komisch om te zien is een tweetal Japanse jongens, waarvan de tweede – waarschijnlijk bang – als op eieren loopt, met zijn jasje keurig over zijn arm hangend.

Omdat het vandaag maar 13 km is kunnen we nog wat meer op de flora letten dan de andere dagen. Opvallend zijn de vele grote lichtroze bloemen die heerlijk geuren, een beetje als seringen.

Ze lijken een beetje op grote pinksterbloemen en het heeft ook iets weg van look-zonder-look. Nog nergens eerder gezien.

Verder is ook hier weer het Groot Hoefblad rijk vertegenwoordigd:

Veel Groot Hoefblad
Veel Groot Hoefblad

We zien veel paarse dovenetels, maar ook gele en witte en nog veel meer planten die we soms vaag wel kennen, maar de meeste toch niet. Ook veel naaktslakken vandaag. Ook horen we veel bekende en onbekende vogels fluiten, maar ijsvogel of waterspreeuw zien we niet.

De etappe van vandaag volgt grotendeels de Wutach laag, maar ook gaan we een paar keer 30-40 m omhoog om vervolgens steeds weer af te dalen naar de rivier. Toch valt het aantal hoogtemeters met 350 wel mee vandaag. Om half 3 verlaten we de kloof, eten nog wat  voordat we weer met de auto huiswaarts keren en om half 4 zijn we weer thuis, ruim voor de voorspelde regen… Alweer de vierde dag met goed weer in de tas; nog twee te gaan, maar of we het daarbij ook droog zullen houden?

Wanderparkplatz Schattenmühle
Wanderparkplatz Schattenmühle

Download de GPS-track

Schluchtensteig -5>>

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s