Schluchtensteig -5

Maandag 12 mei 2014: Schluchtensteig etappe4 = Aha-St.Blasien
17.0km – hoogtemeters: 360 op/540 af – V09:50-A15:20

Weer: overwegend zwaar bewolkt met regen- en hagelbuien; een enkele korte zonnige periode. Stevige wind. 4-7grC

Aha-St.Blasien

 

 

 

 

 

  • Klik op bovenstaande thumbnail voor het routekaartje van deze etappe (terug met pijltje naar links)
  • Kleinere foto’s zijn in groter formaat te bekijken door er op te klikken (terug met kruisje linksboven)

Na de koningsetappe van eergisteren, vandaag het dieptepunt. Niet alleen qua weer, ook de etappe was tot nu toe de minst leuke. We liepen vandaag voornamelijk over brede ” 4-baans”-bos- en veldwegen en ook de stijgings- en dalingspercentages waren tam. De natuur was wel gewoon mooi, daar niet van: mooie bossen met frisgroen beukenblad tussen reuzen van dennenbomen, af en toe een beekje tussen met mossen begroeide rotsen, hele velden bosbessenstruiken, maar duidelijk minder bloemenpracht dan we tot nu toe gewend waren.

Schluchsee
Schluchsee

We volgden vandaag steeds een gele rugzak, en als dat niet zo was dan volgde zij ons. Nadat we gestart waren vanaf station Aha liepen we met een bocht om de westpunt van de Schluchsee en in die bocht zagen we haar voor het eerst. Verder kwamen we nog 1 andere wandelaar tegen.  Het was dan ook niet bepaald aangenaam wandelweer: het leek wel winter en hoewel de voorspellingen gisteren nog leken te wijzen op een grotendeels droge dag, moest de poncho er toch aan te pas komen. Soms een miezerige regenbui, soms wat steviger en twee keer een echt flinke hagelbui. Het lijkt echter erger dan het is, want het was toch 90% van de dag gewoon droog.

Schkuchsee
Schluchsee
Schluchsee
Schluchsee

Na 4.5 km plat langs het meer gelopen te hebben (930m)– schiet wel lekker op – stegen we naar 1150m op km 8. Op dit hoogste punt zat de gele rugzak te pauzeren bij een hut, dus nu liepen wij voorlopig even voorop.

Oude stenen wegwijzer
Oude stenen wegwijzer

Tot nu toe viel het met de buien nog wel mee, maar tijdens de afdaling naar Blaiswald-Muchenland (mooi panorama) moest de poncho voor de tweede keer uit de tas en vanaf nu nam de buienintensiteit alleen maar toe, vaker en serieuzer.

Panorama bij Blaiswald-Muchenland
Panorama bij Blaiswald-Muchenland

In Blaiswald-M stond op het punt dat de route weer begon te stijgen een schuilhut (1070m) en dat had niet beter gepland kunnen zijn. We maakten er dankbaar gebruik van om een stevige hagelbui over te laten trekken én om wat te eten.

Hierna stegen we tussen 9 en 12 km weer langzaam naar 1130m, gevolgd door weer even kort afdalen naar Blaiswald-Althütte en de tweede flinke hagelbui. Nu konden we slechts schuilen onder een paar dikke bomen, maar dat is toch beter dan niets. Warmer werd het er ook niet op zo, maar het schoot gelukkig wel lekker op vandaag. Nog 4.5 km te gaan.

Vanaf km13 volgde een 1.5 km lange steile afdaling (15%); dat voel je goed in bovenbenen en knieën. Aan het eind ervan een bankje om even wat te eten, zowaar even lekker in de zon. In de laatste 2 km zat het leukste stuk van deze etappe: de Windbergschlucht met aan het begin daarvan de gelijknamige waterval (metertje of 10 hoog). Toch nog een Schlucht vandaag en wel een hele mooie, vergelijkbaar met de Lotenbachklamm. Lekker klauterend naar beneden door een waar oerwoud met omgevallen boomstammen, rotspartijen met mos en varens en daar tussen de wild stromende Windbergbach.

Mooi slot van de dag… hoewel het bezoek aan de Dom van St.Blasien ook niet onaardig was. Van buiten niet heel erg mooi, van binnen daarentegen prachtig strak wit en vooral groot. Echt (bijna) alles is er wit. Heel apart.

Tussen de buien door snel een Konditorei in geschoten voor een kopje koffie met Schwarzwälder Kirsch Torte omdat we anders wel erg vroeg weer thuis zouden zijn.

St.Blasien
St.Blasien

Nog slechts 18 km te gaan…

Download de GPS-track

Schluchtensteig -6>>

Eén reactie op “Schluchtensteig -5”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: