SS – Nawoord

Nawoord:

de Schluchtensteig vonden we over het algemeen genomen een mooie en soms ook  pittige wandeltocht. Totaal liepen we 123.6 km (en dat is inclusief het inlopen) en maakten 4265 hm, beduidend meer dan de aangekondigde 2500 hm.

  • Etappe 1 vonden we erg zwaar en achteraf bleek dit ook gelijk de zwaarste met 1065 hm in ruim 23 km. Hij was wel mooi, vooral de Wehraschlucht.
  • Etappe 2 vonden we ook erg pittig hoewel 390hm en voornamelijk afdalen toch mee zou moeten vallen. Het venijn zat in de moeilijke begaanbare Wutachflühen: erg mooi, maar het schoot niet op.
  • Etappe 3 was de langste en was ook heel zwaar: 23,6 km en 940 hm daarin. Hadden we zelf zo gekozen, dus eigen schuld! Ook hierin een moeilijk begaanbaar stuk in het tweede deel van de Wutachschlucht. De uitbreiding met de Lotenbachklamm was beslist de moeite waard!
  • Etappe 4, de Wutachschlucht (deel1) was een eitje: slechts 13 km en lekker relaxed. Wel een beetje erg toeristisch en niet zo spectaculair als van te voren verwacht/gehoopt.
  • Etappe 5 was de minst mooie en ook redelijk tam. De Windbergschlucht aan het eind was echter top en vergoedde weer wat. Het weer hielp vandaag ook niet mee.
  • Etappe 6 was een mooie afsluiter. Afwisselend en fraai, met de Hohwehraschlucht tot besluit. Ook weer wat beter weer, gelukkig.

De vooraf uitgedachte planning met het OV verliep perfect. Bussen rijden hier niet erg frequent, maar gelukkig wel stipt op tijd.

We liepen ook deze wandeltocht weer met GPS (bestanden per etappe te downloaden), maar op zich is dat niet nodig. De bewegwijzering is in twee richtingen namelijk perfect! Dat doen die Duitsers toch heel goed! De officiële Schluchtensteig track die we van te voren hadden gedownload bleek hier en daar al niet meer te kloppen, maar dat zal zijn reden hebben en wij volgden steeds trouw de bordjes. De GPS gebruikten we alleen om te zien hoe we vorderde, maar ook daarvoor kan je beter op de bordjes vertrouwen , want de GPS maakte steeds ca. 15% meer meters. Oorzaak: reflecties en slecht bereik in kloven en bossen…

Het om de dag wandelen is ons prima bevallen. Op wat kleine ongemakjes in diverse gewrichten na, verder geen problemen gehad. Tijdens de andere dagen konden onze spieren weer wat tot rust komen. We hadden ze op een andere manier willen gebruiken door dan te gaan fietsen, maar helaas werkte het weer niet erg mee. De eerste vier dagen was het nog wel aardig, maar daarna werd het alleen maar minder, kouder en steeds vaker regen. Slechts 2 keer een MTB-tochtje gemaakt en een keer langs de Rijn naar Schaffhausen gefietst.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s