Egmond3

Vrijdag 10 juni 2016: Egmond aan Zee – Egmond aan de Hoef

  • Tijd: 09.35 – 15.50
  • Afstand: 21 km
  • Overnachting: thuis
  • Weer: zonnig begin, pas later in de middag toenemende hoge bewolking, maar droog. Wind N 3-4. 17-19°C
Egmond aan Zee - Egmond ad Hoef
Etappe3 <klik>

Ook hier was het ontbijt weer voortreffelijk. Bereid door onze gastheer die vandaag kennelijk weer ‘dienst’ had. De gastvrouw kwam zich even voorstellen maar moest al snel weer weg. De heer des huizes was al behoorlijk op leeftijd en kunstschilder van beroep. Achter in de tuin had hij een atelier in een soort van zomerhuisje. Alle huizen in deze straat hadden dat, oorspronkelijk om te kunnen verhuren aan vakantiegangers. Dus toch niet zulke gewone rijtjeshuizen…

'Bollenvelden' Egmond ad Hoef
‘Bollenvelden’ Egmond ad Hoef

We liepen eerst naar Egmond aan de Hoef om het grootste deel van onze bagage alvast in de auto te deponeren. dat scheelde toch een hoop gesjouw en het was slecht 2 km omlopen. Hierna wilden we het Noord-Hollands duinreservaat weer in. Slechts een klein stukje, dus kaartjes wilden we niet kopen. Al helemaal niet na onze slechte ervaring met MyOrder gisteren, waardoor we eigenlijk met dubbele kaartjes zaten. 

Orchis in het duin
Orchis in het duin

Waar we oorspronkelijk het duingebied weer wilden verlaten, bleek dit onmogelijk door een afgesloten wandelpad dat door een broedgebied voor vogels ging. Dat uiteraard respecterend maakten we weer rechtsomkeert en liepen nu via een andere weg naar Egmond-Binnen, de laatste van de drie Egmonden. Een kilometertje meer of minder malen wij niet om… Wel jammer dat het nu helemaal verhard was.

Tureluur op een paaltje
Tureluur op een paaltje

Na Egmond-Binnen kwam daar echter verandering in en liepen we een groot deel van de dag over onverharde wandelpaden door weilanden en langs akkers. Heel anders dan de eerste twee dagen, maar minstens zo leuk. We zagen nu allerlei weide- en andere vogels, zoals Tureluurs. Leuk als die ook nog eens op een paaltje staat. Of in het riet langs de Egmonder Binnenvaart een Gele Kwikstaart met een snavel vol met insecten.

Gele Kwikstaart
Gele Kwikstaart

Het was prima wandelen langs deze Vaart en we hadden de weg bijna voor ons alleen. We hadden wel de mazzel dat het al een tijdje niet geregend had, want volgens ons zou het hier en daar ook wel eens best blubberig kunnen zijn. Aan het eind van deze vaart gekomen, volgden we nog een stukje de Hoevervaart, door een weiland met daarin een nieuwsgierige pony. Na een overstapje over een hek hadden we die mooi afgeschud.

Zo is het maar net
Zo is het maar net

Nu kwamen we in de Egmondermeer en liepen we enkele kilometers over een verharde, maar zeer rustige polderweg vlak langs Alkmaar. In de verte druk verkeer, hier hoorden we vooral de vogels.

De Egmondermeer
De Egmondermeer

We zagen hier een Kievit met jong en ook een Scholeksterpaar met twee kinderen. Ze lagen goed verstopt in een geultje tussen het gewas.

Scholekster met jongen
Scholekster met jongen

Het laatste stuk bestond weer grotendeels uit onverharde paadjes door de weilanden die we ook nu weer niet helemaal voor onszelf hadden. Wel grappig die nieuwsgierige pubers,maar ze moeten natuurlijk niet te dichtbij komen. Gelukkig bracht een overstapje weer op tijd redding. Je maakt wat mee hoor.

Nieuwsgierige jeugd
Nieuwsgierige jeugd

Na 20 km liepen we Egmond aan de Hoef weer binnen, ter hoogte van de restanten van Kasteel Egmond. De bewolking werd langzaam maar zeker steeds dikker, maar dat kon ons nu niet meer schelen.

Egmond
Kasteel Egmond

Na nog een kort bezoekje aan de plaatselijke AH voor een kleine versnapering, stapten we moe maar voldaan in de auto en gingen weer op huis aan. We vonden het een mooie, zeer afwisselende wandeltocht en hebben weer een paar goede overnachtingsadresjes gebruikt. Over het weer niet te klagen.

P.S. Het probleem met MyOrder is – eenmaal weer thuis – na e-mailcontact prima opgelost. Het teveel betaalde is keurig teruggestort. Dat dan weer wel…