Sächsische Schweiz -6

Zondag 21 augustus 2011: Rondje Tsjechië – Prebischtor en Edmundsklammern
V: 09.35u – A:16.10u – Afstand: 18,6 km  – Hoogtemeters: 445

Het weer: Een onbewolkt begin van de dag. Langzaam toenemende stapelwolken. Eind van de dag bewolkt met een paar spatjes regen.

We zaten al om negen uur op het station van Krippen te wachten op de trein van 09.16u naar Schöna. Kaartje kopen was geen probleem, we konden betalen met de creditcard. De trein was amper vertrokken of we kregen al controle. Bleek dat we ook nog hadden moeten stempelen, dat was hier de gewoonte. Wisten wij veel.
In Schöna was de aansluiting met het grensoverschrijdende veer naar Hrensko perfect. Aan de overkant begon de wandeling pas echt. In het langgerekte plaatsje liepen we aan de linkeroever van de rivier de Kamnitz langs de vele winkeltjes en stalletjes met toeristenspul. Je kent dat wel: veel nep merkkleding nep leer, nep horloges en andere nep souvenirs. Opvallend was dat de meeste winkeltjes bemand waren door Aziaten! Zo verschuift de hele wereld: de Oost-Europeanen klussen bij ons, de Aziaten klussen bij de Oost-Europeanen en wat doen wij eigenlijk? Een beetje vakantievieren.

Na Hrensko was het nog een rot end lopen langs de grote weg, voordat het echte werk begon. Toen begon het met pittig omhoog lopen langs een Lehrpad. Op het eerste Lehrbordje werd uitgelegd hoe je een straat dient te plaveien met grote basaltblokken. Als je dan zag hoe het pad er hier bij lag: wel steenblokken, maar schots en scheef neergekwakt en zand erover. Nee, misschien kan je beter geen Tsjechische klusjesman inhuren om je straatje te leggen!

Veel mensen, druk pratend, gingen dezelfde kant op. Niet gek, want het was zondag en nog mooi weer ook! Op ’t laatst was het niet leuk meer. Boven aangekomen bleek Prebischtor – op zich een imposante rotsformatie – een soort Volendam. Groot restaurant  en terras eronder. Betalen voor de uitzichtpunten – niet eens geweldig – en vooral heel erg druk. We waren er gauw uitgekeken,
De wandeling terug, richting Mezna, ging in principe over een erg mooi pad langs af en toe fraaie rotspartijen, maar ook hier een beetje te druk. Eenmaal weer uit het bos (km11,5) werd het rustiger. Er volgde dan ook een saai stuk van ruim 2 km langs een asfaltweg tot in Mezna.

Hier begon de fraaie afdaling in de Edmundsklammern, een kloof waarin het riviertje de Kamenice stroomde. Een steile afdaling over trappen tot op de bodem van de mooie kloof. Hier was het niet zo gigantisch druk, maar wat ons betreft voor het leuke toch nog teveel volk. Na een stukje wandelen, soms door een donkere grot, begon het circus met de bootjes. Verplicht een stukje varen met een grappenmaker als roeier, die in onverstaanbaar Tsjechisch en Duits  allerlei wetenswaardigheden leek te vertellen. Ondertussen twee keer de boot flink heen en weer laten schommelen, want dat vinden wij toch leuk? Het hoorde blijkbaar standaard bij het programma. Je moet wat doen om je fooi te verdienen.
Het laatste stuk mochten we weer lopen door de kloof. Ook weer af en toe door donkere grotten (tunneltjes), waar we onze wandelstokken als blindenstok gebruikten. We zagen hier vier keer een waterspreeuw en ook nog twee gele kwikstaarten; helaas geen ijsvogel. We namen de trein van 16.35u weer terug naar Krippen, een kwartiertje vertraagd. Het was inmiddels helemaal dicht getrokken en we voelden zelfs een paar spetjes.

Nog één keer diner buffetten in hotel Erbgericht – vandaag wat minder uitgebreid dan gisteren, omdat het minder druk was? Nog één overnachting en dan zat het eerste deel van deze vakantie erop.

We vonden het een fantastisch mooie wandeltocht, vooral door de inderdaad spectaculaire rotsformaties waar we langs en overheen liepen, het inspannende maar ook leuke en goed gedoseerde klettersteig-achtige klimwerk, de uitstekend verzorgde onderkomens en niet in de laatste plaats door het weer.

Hierna gingen we een camping opzoeken in Königstein om van daaruit op de fiets de omgeving nog wat verder te verkennen. Ook een dagje Dresden zat in de planning en omdat Königstein aan de voet van de Lilienstein lag, misschien ook nog wel een dagje wandelen.

Download de GPS-track

Naar de Verhuizing

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s