Sächsische Schweiz -3

Donderdag 18 augustus 2011: Kurort Rathen (H.Amselgrundschlösschen) – Königstein (H.Neue Schänke)
V: 09.20u – A:17.30u – Afstand: 17,5 km  – Hoogtemeters: 725

Het weer: Zeer fraai zomerweer. Vrijwel onbewolkt en warm. 24-28°C.

Het ontbijtbuffet was zeer uitgebreid; hetzelfde gold voor onze lunchpakketjes die al klaar stonden, heel gevarieerd ook. Op hotel Amselgrundschlösschen was niet veel aan te merken. Het enige minpuntje was dat er vanaf de tweede etage geen echte nooduitgang naar buiten was. Vinden wij nooit prettig.

We begonnen vandaag met een korte, vlakke aanloop langs de Amsel. Dezelfde weg terug tot aan het Felsenbühne openluchttheater. Hier linksaf meteen fors trappen klimmend omhoog naar de Bastei, bijna 200m hoger. Deze rotspartij is een van de top attracties van deze regio en was inderdaad zeer de moeite waard. Daar waren kennelijk meer mensen van op de hoogte, want ze kwamen met busladingen naar boven (van de andere kant). Allemaal genieten van de zeer fraaie uitzichten van bovenaf op de Elbe. Erg fotogeniek, maar daar was het mooie weer ook wel debet aan. Boven ook wat aan cultuursnuiven gedaan door een rondje door het openluchtmuseum Felsenburg Neurathen, restanten van een oude vesting,te maken. Was wel aardig.
Na nog even een stel bergbeklimmers gadegeslagen te hebben, daalden we af richting Wehlen en lieten langzaam maar zeker het massatoerisme achter ons. Over paden met namen als Fremdenweg, Höllengrund, Zscherregrund en Wehlener Grund liepen we door een prachtige, groene en vochtige kloof waar het zonlicht af en toe prachtig diffuus doordrong. Het laatste stuk was weer een stuk Malerweg en liep over de andere oever van de droge Grundbach. Een deel daarvan was – kennelijk ook door hoog water – weggeslagen en was maar net te doen.
Het laatste stukje tot in Wehlen deden wij niet volgens het boekje, maar we volgden gewoon de bordjes Malerweg. Dat zag er op onze kaart – en in het echt ook – spannender uit. Via trappen omhoog en weer omlaag, met prachtige uitzichten over Stadt Wehlen (kerkje, plein, Elbe). Afdalend langs de kerk kwamen we op het gezellige plein uit (km 6,6), waar het inmiddels tijd was voor wat lekkers (12.20u). We probeerden eerste een terrasje aan de Elbe, maar de service was daar zo slecht – chagrijnig type en het duurde lang – dat we onverrichter zake vluchtten naar een terrasje aan de ander kant van het marktplein. In cafe Marktstübchen hadden we meer succes…

Na met het veer de Elbe overgestoken te hebben naar Pötzscha, begonnen we aan de beklimming van de Rauenstein, weer 180m omhoog. Na de aanloop over een bospad met stronken en keien, ging het weer over in het betere trap- en ladderwerk. Het was warm, maar het bleef toch leuk, onderwijl genoten we van mooie uitzichten op de Bastei. Boven even tijd genomen voor een picknick (km9,5; 14u); anders komt dat lunchpakket nooit leeg.
Een uurtje later liepen we weer beneden over een mooie bosweg in de schaduw,  met uitzicht op de Lilienstein. Uitkomend op een verharde weg (km12,5) besloten we even een uitstapje te maken naar het 400m verderop aangegeven Gasthof Schöne Höhe, dat gek genoeg in een dalletje lag… We hadden dorst en een lekker groot glas koude cola ging er moeiteloos in.

Weer terug naar de route betekende dus weer omhoog, zodat we al gauw weer dorst hadden. Er volgde weer een mooi stuk bos – dus schaduw – en een park (bankjes!). We namen hier even een verkeerde afslag, maar kwamen in Thürmsdorf toch weer op de Malerweg uit. De laatste 1,5km moesten we van Van Paridon de weg blijven volgen tot aan het hotel, maar wij waren weer eens eigenwijs en volgden gewoon de bordjes Malerweg en liepen zodoende door een volgens ons veel idyllischer bospaadje door een beekdal, kropen onder een omgevallen boom door en kwamen uiteindelijk ook gewoon bij hotel Neue Schänke uit.
Dit hotel bleek kwalitatief wat minder: kleine kamer, slechts 1 dunne handdoek per persoon, minder sanitair. Het diner, geserveerd door een uiterst vriendelijk en rondborstige, blonde “Heidi” bestond uit drie gangen met een tweekeuze hoofdgerecht en was wel oké. De schuin opgestelde bedden waren ook in orde, maar na zo’n dagje wandelen slaap je overal goed.

Download de GPS-track

Naar de volgende etappe

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s